Campylorhynchus brunneicapilluscactus crva

Autora Lare Peterson

Geografski raspon

Cactus Wren stalni je stanovnik sušnih i polusušnih pustinjskih regija jugozapadnih Sjedinjenih Država, u rasponu od južne Kalifornije, Nevade i Utaha, te središnjeg Novog Meksika i Teksasa, prema jugu do središnjeg Meksika (Anderson 1973; Ricklefs 1968; McCarthy 2000).

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni

Stanište

Cactus Wren je uobičajen u jugozapadnim Sjedinjenim Državama. Ovu sušnu pustinju, u kojoj dominiraju čola i drugi sočni kaktusi te bodljikava stabla i grmlje, karakteriziraju visoke temperature, niska vlažnost i oskudna voda. Također će se koristiti sušni obronci i doline. Cactus Wren se općenito nalazi ispod 4000 stopa, iako se nalazi na nadmorskoj visini do 6000 stopa u područjima Novog Meksika. Česte su čak iu urbanim područjima zasađenim autohtonom pustinjskom vegetacijom (Anderson 1973; Ricklefs 1968; McCarthey 2000).



pas hanukah
  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina

Fizički opis

Campylorhynchus brunneicapillus, najveća buba u Sjedinjenim Državama, duga je 7-9 inča (17,8-22,9 cm). Spolovi su slični, karakterizirani su dugim, blago zakrivljenim kljunom, tamnom krunom s izrazitom bijelom prugom preko oka, bijelim grlom, sivo-smeđim leđima prošaranim bijelim i crnim, i bijelim do izbočenim trbuhom i bokovima, gusto pjegavi na grudima . Krila i repno perje su uglavnom crne s bijelim rubovima, a noge su tamne. Mladunci nalikuju odraslim osobama, ali imaju manje svjetlijih pjega na prsima i kraći rep (Anderson 1973; Udvardy 1994; McCarthey 2000; Gough 1998).



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija

Reprodukcija

Gnijezdilište Cactus Wren je sukcesivno grmlje. Gniježđenje se događa na dobro definiranim i branjenim područjima koja su zauzeta veći dio godine. Ženke odabiru mjesto za gnijezdo visoko u autohtonim trnovitim drvećem i grmljem, pokazujući sklonost cholla kaktusima. Izgradnja gnijezda također je primijećena kod neautohtonog drveća i grmlja, kao i kod autohtonih biljaka koje nisu bodljikave, iako nije poznato koriste li se samo za smještaj. I mužjak i ženka pomažu u izgradnji velikog sfernog gnijezda od suhe trave, često obloženog perjem. Gnijezda su od grabežljivaca zaštićena samo uskim bočnim ulazom i armaturom supstrata. Razmnožavanje počinje krajem veljače ili početkom ožujka i nastavlja se do lipnja. Clutches se sastoje od 4-5 jaja žuto obojenih, prošarana smeđom bojom. Ženka inkubira prvu kladu otprilike 16 dana, počevši od položenog prvog jajeta, dok mužjak gradi sekundarna gnijezda i brani teritorij. Oba roditelja hrane mladunčad, a perje se javlja sa 19-23 dana. Nakon izlijetanja, mladi ostaju na roditeljskom teritoriju oko mjesec dana, spavajući u gnijezdima; ova skrb nakon djetinjstva duga je u usporedbi s većinom vrbarica u umjerenoj zoni. Dodatna gnijezda koja su izgradili mužjaci mogu se koristiti za uzgoj drugog, ponekad trećeg legla. Veličina kvačila, preživljavanje kvačila i dodatno reproduktivno ponašanje često su ograničeni dostupnošću hrane; Čini se da je fluktuirajuća veličina legla povoljna prilagodba nepredvidivom pustinjskom okruženju i dostupnosti hrane (Anderson 1973; Ricklefs 1975; Ricklefs 1968; Gough 1998; MacCarthey 2000; Simons i Martin 1990; Farley i Stuart 1994).

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Prosjek jaja po sezoni
    4
    AnAge
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    16 dana
    AnAge

Životni vijek/dugovječnost

Ponašanje

Cactus Wren je aktivna i znatiželjna ptica, ponašajući se dobro prilagođena sušnoj pustinjskoj klimi. Toplinski stres, zbog ograničene količine vode i visokog isparavanja karakterističnog za njihov okoliš, spriječen je dnevnim i sezonskim promjenama u ponašanju hrane prema temperaturi; prijeći će u hladnije, sjenovite mikroklime i smanjiti aktivnost tijekom najtoplijeg dijela dana. Let je prvenstveno nisko iznad zemlje.



Korištenje trnovitih stabala i grmova za gniježđenje pomaže u obrani od grabežljivaca. Međutim, neki grabežljivci, posebno zmije bičeve (Masticophisspp.), plene jaja i gnijezda. Mužjak agresivno brani teritorije tijekom cijele sezone parenja. Ponašanje uništavanja gnijezda primijetili su Simons i Simons (1990.) kada su postavljali strana gnijezda unutar teritorija crva, čak i na supstratu koji se ne gnijezdi. To vjerojatno predstavlja natjecanje za hranu i prostor bez grabežljivaca. Mužjak Cactus Wren, kao i drugi crni, često će izgraditi šest ili više sekundarnih gnijezda unutar svog teritorija koji se mogu napustiti u bilo kojoj fazi. Ženka će odabrati 'najugodnije' gnijezdo za dodatna legla, dok se druga često koriste isključivo za smještaj.

Teritorijalna pjesma Cactus Wren sastoji se od niza brzih, oštrih, mehaničkih, neglazbenih, monotonih, niskih tonova, napisanih kao 'chur chur chur'. Pozivi opasnosti i upozorenja sastoje se od brzog zujanja različitog intenziteta. Mladunci često koriste neodređeni, tihi zvuk koji je manje glasan i precizan od teritorijalne pjesme odraslih (Anderson 1973; Parker 1986; Ricklefs 1973; Armstrong 1955; Ricklefs 1968; Simons i Simons 1990; Robbins 1966).

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • pokretljiva

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Cactus Wren prvenstveno jede insekte, uključujući mrave, kornjaše, skakavce i ose. Povremeno će trebati sjemenke i plodovi. Traženje hrane počinje kasno ujutro i svestrano je; kaktusov će kukac tražiti pod lišćem i zemljanom steljom te prevrnuti predmete u potrazi za kukcima, kao i hraniti se lišćem i granama veće vegetacije. Povećane temperature uzrokuju promjenu ponašanja u potrazi za hranom na sjenovitu i hladniju mikroklimu, a aktivnost se usporava tijekom toplih popodnevnih temperatura. Gotovo sva voda dobiva se iz hrane, a samostojeća voda se rijetko koristi čak i kada se nađe (Udvardy 1994; Ricklefs 1968; McCarthey 2000).



Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Cactus Wren raspršuje potencijalno važne polusušne biljke na pašnjacima kroz materijal koji se koristi u izgradnji gnijezda; održivo sjeme se može širiti na velike udaljenosti na ovaj način (Milton et al. 1998).

vrč pas

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema dostupnih podataka o negativnim utjecajima.

Konzervacijski status

Cactus Wren je uobičajen u cijelom svom rasponu i ne smatra se ugroženim ili ugroženim iako je zaštićen, zajedno sa svim pticama pjevicama, Zakonom o sporazumu o pticama selicama. Njihovo se izvorno stanište ne smatra ugroženim, a kaktusov kukac se također dobro snalazi u urbanim područjima zasađenim autohtonim vrstama. Ne postoje neposredne potrebe upravljanja (McCarthey 2000).



Drugi komentari

Kaktus je ptica državna ptica Arizone od 1931.; njegova prisutnost i pjesma smatraju se karakterističnim za jugozapadne pustinje.

Rod Campylorhynchus potječe od grčkih riječi što znači zakrivljeni kljun. Specifičan epitet je latinski; brunneus znači smeđa, a capillus znači kosa, označavajući smeđu kapu i leđa (Anderson 1973; McCarthey 2000).



Suradnici

Lara Peterson (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Terry Root (urednik), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.