Momotus momotablue-kruni motmot

Autora Adrienne Dickerson

Geografski raspon

Momotus momotanalazi se u zemljama Srednje i Južne Amerike. Momot s plavom krunom seže od sjeveroistočnog Meksika do sjeverozapadnog Perua, Paragvaja, Bolivije, Trinidada i sjeverne Argentine.

(Skutch 1964; Lindholm 1991; Orejuela 1977).



  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni
  • neotropski
    • zavičajni

Stanište

U raznim dijelovima Srednje Amerike,M. momotažive u mnogim vrstama okruženja. Plavookrunjeni motmot može postojati u nizinama Pacifika, s dugim i teškim sušnim sezonama, u krčenim planinskim područjima nastanjenim na plantažama kave, s niskim stablima u hladu, dijelovima svijetle sekundarne šume, šikarama, živicama, sjenovitim vrtovima i šumovitim gudurama.



(Skutch, 1964.)

  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • prašuma

Fizički opis

MuškiM. momotadugačke su oko 40,64 centimetra, dok su ženke nešto manje. U perju spolovi se ne razlikuju. U obje je kruna crna, svuda okolo obrubljena širokom plavom trakom, koja prekriva veći dio čela. Stražnje i gornje repno perje variraju u nijansi od maslinastozelene do papigastozelene. Krila su svjetlije zelena s plavičasto zelenim primarnim. Perje u obliku reketa jedna je od karakteristika koje tropskim pticama daju tako egzotičnu auru. Dva središnja pera dugog repa, koja su zelenkasta pri kraju i plava blizu vrha, protežu se daleko izvan bočnih rectrices, a blizu kraja svako ima kratku duljinu osovine s koje su lopatice pale, pretvarajući ga u vitka stabljika koja podupire izolirano, plavo, s crnim vrhom, lopatičasto prostranstvo perja. Crni kljun je širok i težak, s grubim nazubljenjima duž ruba gornje mandibule u njegovoj srednjoj polovici. Velike oči su mutno crvene, a kratke noge i stopala sive. U sjeveroistočnom Meksiku postoji oblik (M. momota coeruliceps) s krunom koja je potpuno plava. Gnijezdi se izlegu potpuno goli.



(Skutch 1964; Lindholm 1991)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Prosječna masa
    102 g
    3,59 oz

Reprodukcija

Priprema za razmnožavanje počinje mjesecima unaprijed, tijekom kišne sezone. Plavookrunjeni motmoti obično biraju manje očita mjesta, tako da je njihove jazbine teško otkriti. Umjesto da započne svoj tunel na izloženoj površini tla,M. momotaradije počinje sa strane neke jame ili udubljenja u zemlji, kao što je jazbina životinje koja se ukopa, ili rupa koju je iskopao čovjek. Budući roditelji stječu dvije prednosti tako rano kopanjem svojih jazbina; prva prednost je što mototi smatraju da je tlo mekano i lako se obrađuje. Drugo, jazbina već izgleda staro kada započne polaganje i manje je vjerojatno da će izazvati interes grabežljivaca. Jaja u raznim južnoameričkim regijama polažu se između ožujka i početka travnja. U drugim područjima u Meksiku, procjenjuje se da će polaganje jaja biti između početka svibnja i kraja lipnja. Oba spola inkubiraju jaja. Ženka obično inkubira noću. Razdoblja inkubacije razlikuju se u različitim regijama, ali obično traju od 13 dana do oko 3 tjedna. Roditelji motmota gnjave svoje nerazvijene mlade prva tri do četiri dana nakon izleganja; nakon toga ih roditelji jednostavno hrane tijekom dana, a noću ostavljaju bez nadzora u jazbini.

(Skutch 1964; Orejuela 1977)



  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja

Ponašanje

Ove motmote nikada ne jataju, već žive u parovima tijekom cijele godine. Tijekom dana članovi para često se hrane odvojeno i nije uvijek očito da su u paru. Motmots su aktivni u sumrak, a odmaraju se kasnije od većine ptica.Momotus momotane spavaju u svojim jazbinama, umjesto toga dokazi upućuju na zaključak da spavaju usred lišća. Letovi motmota s plavom krunom su iznenadni, brzi i izravni, ali se rijetko dugo nastavljaju; prolazi između stabala poput bljeska plave i zelene boje.

(Skutch 1964.)

Postoji mnogo različitih poziva za parenjeM. momota, obično se javljaju tijekom sezone parenja. Momoti s plavom krunom također su primijećeni kako nose nejestive predmete, u pokušaju da se udvaraju ili uparuju, ili ponekad pokušavaju pridobiti partnera tako što ometaju uspostavljeni par.



(Skutch 1964; Orejuela 1977)

park za pse Amazonka

Iako plavo okrunjeni motmot odgaja svoje mlade u jazbinama oko mjesec dana, odrasleM. momotanikada nisu primijećeni kako uklanjaju otpadne proizvode ili izmet iz jazbine.



(Skutch 1964.)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • pokretljiva

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Momotus momotasu uglavnom insektojedi, ali variraju svoju prehranu i konzumiraju voće. Čini se da su kornjaši njihov glavni izvor hrane, a među ostalim vrstama hvataju i mnoge balege. Ostali uhvaćeni kukci uključuju velike cikade, phasmide ili kukce štapiće, velike zelene perjanice i ličinke raznih vrsta. Povremeno se hvataju i pauci i mali gušteri. Plavo okrunjeni motmot ima dva načina da se nosi s plijenom prije nego što ga pojede. Jedna od praksi je uzimanje plijena i udaranje njime o ptičji vlastiti grgeč dok ne postane neaktivna, često dok se jako ne unakaže, prije nego što se proguta ili prenese mladim pilićima. Drugi put se hrana šalje dok je još na zemlji. Povremeno ptice prate roj vojnih mrava kako bi uhvatili kukce, pauke, guštere i druga stvorenja koja mravi tjeraju iz skrovišta u prizemnom lišću i stavljaju ih na raspolaganje pticama koje traže hranu.

(Skutch 1964.)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Momot s plavom krunom je istaknuta ptica na izletima u prirodu u neotropskoj i srednjoj Americi. (Schwartz)

Konzervacijski status

Momotus momotaje ptica širokog raspona koja je jedna od osam vrsta u obitelji Momotidae. Međutim,M. momotaje jedina vrsta motmota koja se može razmnožavati u zatočeništvu.

(Lindholm 1991.)

Suradnici

Adrienne Dickerson (autorica), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (urednik), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.