Surnia ululan sjeverna sova jastreb (Također: sjeverna jastrebova sova)

Smita Kalokhe

Geografski raspon

Surnia ulula(također poznata kao sova sjevernog jastreba) nalazi se prvenstveno u Sjevernoj Americi. Proteže se od sjeverne Aljaske, preko donje i srednje Kanade, te duž sjeverne regije Sjedinjenih Država. Ova se vrsta također proširila po sjevernoj Rusiji i Skandinaviji (de la Torre, 1990.).

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni

Stanište

Surnia ululaživi prvenstveno u gustim crnogoričnim ili crnogorično-listopadnim šumama, koje graniče s otvorenim područjima. Preferira planinske lance gdje su otvorena područja i grgeči lako dostupni. Obilje plijena diktira lokaciju staništa (Duncan i Duncan, 1998.). Ova vrsta neće naseljavati mračne neprohodne šume smreke i jele



(Voous, 1988).



  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • planine

Fizički opis

Perje sova sjevernog jastreba je kompaktno, za razliku od perja borealnih sova (Voous, 1988.). Boje su tamne čokolade s bijelim mrljama. Područje grudi i trbuha su kremasto bijele boje isprepletene vodoravnim, cimet smeđim prugama. Njihovi slabo razvijeni diskovi lica uokvireni su crnim linijama. Često se nazivaju sova bez ušiju, a nemaju prave čuperke u ušima; vanjski otvori za uši su eliptični (de la Torre, 1990.). Obje noge su potpuno pernate (Duncan i Duncan, 1998.).

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Masa dometa
    343,9 do 348,9 g
    12.12 do 12.30 oz
  • Duljina raspona
    35,56 do 43,18 cm
    od 14.00 do 17.00 sati
  • Prosječna duljina
    39,37 cm
    15,50 in
  • Raspon krila
    78,74 do 88,9 cm
    31.00 do 35.00 u

Reprodukcija

Sove sjevernog jastreba općenito su monogamne. Međutim, u zatočeništvu mužjak se može pariti s dvije ženke. Mužjaci privlače ženke pljeskanjem krilima dok su u letu i reklamnim pozivima dok su sjedili. Ženke odgovaraju vlastitim reklamnim pozivima. Mužjaci se udvaraju donoseći hranu gnijezdu, a ženke. Prije i poslije kopulacije pjevaju i mužjaci i ženke (Duncan i Duncan, 1998.).



  • Sustav parenja
  • monogamno

Ženka polaže prvo jaje, čime odmah počinje razdoblje inkubacije. Između jaja je razmak od otprilike 1,6 dana. Kada je ženka izvan gnijezda, mužjak ne inkubira jaja. Mužjak daje hranu i zaštitu od grabežljivaca. Ženka sove inkubira jaja 25-29 dana. Prije nego što se izlegu, mladi počinju zvati. Nakon što se jaja izlegu, za mlade se brine ženka. Ljuske jaja se jedu ili uklanjaju iz gnijezda. Ženka gniježi mlade oko 10 dana. Tri do pet tjedana nakon izleganja mladi napuštaju gnijezdo (Duncan i Duncan, 1998.; Nero, 1995.).

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • gnojidba
    • unutarnje
  • koji nosi jaja
  • Sezona parenja
    30. ožujka - 30. lipnja
  • Raspon jaja po sezoni
    3 do 13
  • Prosjek jaja po sezoni
    7
  • Vrijeme raspona do izleganja
    25 do 30 dana
  • Raspon prve dobi
    3 do 5 tjedana

Neposredno nakon izlijeganja počinje leglo. Za to vrijeme mužjak donosi hranu ženki, koja je potom daje mladima. Zalijevanje traje otprilike 10 do 14 dana. Dok će mužjak mladima ponuditi mali netaknuti plijen, primarna skrb i hranjenje se pružaju preko ženke (Duncan i Duncan, 1998.).

lego prijatelji toffee
  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • ženska roditeljska skrb

Životni vijek/dugovječnost

Očekivani životni vijek iu zatočeništvu iu divljini je 10 godina (Duncan i Duncan, 1998.).



  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    10 godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    10 godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: zatočeništvo
    8,2 godine
    AnAge

Ponašanje

Surnia ulularijetko hoda po zemlji. Njegovo hodanje karakterizira kretanje nalik na gaženje. Njegov let je 'brz i jak'. Prilikom prelaska s jednog grgeča na drugi, brzo zaroni, ostane nisko, a zatim naglo poleti do novog grgeča. Sova sjevernog jastreba sudjeluje u samoodrživom ponašanju kroz čišćenje i kupanje u snijegu. Ove životinje su prvenstveno dnevne, ali mogu biti aktivne i noću. Mužjak uspostavi svoj teritorij nekoliko tjedana prije gniježđenja i privuče ženku na mjesto gnijezda putem reklamnog poziva (Duncan i Duncan, 1998.)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • noćni
  • pokretljiva
  • teritorijalni

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Sove sjevernog jastreba plijene male sisavce (voluharice, leminge, miševi, rovke, zečeve krpljače, pamučne repe, krtice, vjeverice i štakore). Ljeti jedu prvenstveno glodavce, a zimi prelaze na ptice (ptarmigan i tetrijeb). Ne zna se u kojoj mjeri lovi ptice. Slične lovačke navike dijele s borealnim sovama. Love i danju i noću (Duncan i Duncan, 1998.).

r + trening
  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • jede kopnene kralježnjake
  • Hrana za životinje
  • ptice
  • sisavci

Predatorstvo

Velika rogata sova služi kao primarni grabežljivac sove sjevernog jastreba. Noću velike rogate sove ubijaju sove koje se odmaraju dok se odmaraju ili ulaze u gnijezda i uzimaju jaja ili mlade. Kako bi izbjegla grabež, sova sjevernog jastreba izravnava svoje perje i stoji uspravno. Također, pokušava presresti grabežljivce koji napadaju njegovo gnijezdo (Duncan i Duncan, 1998.).



Uloge ekosustava

Provedeno je minimalno istraživanje na ovoj vrsti, te stoga ove informacije nisu dostupne.

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Osobito tijekom ljetnih mjeseci, sova sjevernog jastreba igra značajnu ulogu u kontroli populacije glodavaca; glodavci mogu činiti čak 90% njihove prehrane (Lockshaw, 2001.).



  • Pozitivni učinci
  • suzbija populaciju štetnika

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Ove ptice ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju ljudima. Dopuštaju ljudima da im priđu relativno blizu. Međutim, invazija na njihov teritorij može uzrokovati da sova ugrize ili napadne (Duncan i Duncan, 1998.)

Konzervacijski status

Sova sjevernog jastreba povijesno je bila ubijena od strane nekih domaćih skupina za konzumaciju. Broj sova pogođenih ovim je mali.

Suradnici

Smita Kalokhe (autor), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Kerry Yurewicz (urednik), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.